„Cursul Dunării de la izvoare până la gurile de varsare…” / „LE COURS DU DANVBE DEPUIS SA SOURCE JUSQU’ A SES EMBOUCHURES…” realizată de un mare cartograf al vremii sale, Nicolas Sanson, și publicată la Paris în 1693.

Muzeul Hărților

Aceasta este una dintre cele mai valoroase hărți din muzeu și este opera geografului și cartografului francez NICOLAS SANSON D’ABBEVILLE, considerat părintele școlii franceze de cartografie.

Este printre puținele hărți din secolul al XVII-lea care prezintă detaliat întregul curs al Dunării, de la izvoare și până la vărsarea în Marea Neagră, cu diferitele ţări şi regiuni străbătute.

Pe lângă datele geografice, pe hartă regăsim şi o serie de informații referitoare la contextul politic, istoric al secolului al XVII-lea, şi mai ales la confruntările dintre marile puteri creştine din Europa şi Imperiul Otoman. Astfel, în partea inferioară se regăsesc vedute (imagini) ale unor orașe – cetăți care au fost cucerite de armatele otomane: Oradea (Varadin), Nagykanizsa (Kanischa), Timișoara, (Temeswar), Sighet (Szigetvár) şi Belgrad, precum și un plan detaliat al orașului Istanbul (Constantinopol).

În decoraţia bogată a cartuşului se află arme, steaguri, personaje alegorice sugerând conflictul dintre creştini şi otomani, dar şi Dunărea cu doi dintre afluenţii săi, Drava şi Sava; se remarcă de asemenea cele cinci medalioane cu portretele unor importanţi conducători, apărători ai creştinătăţii: Papa Inocențiu XII, Leopold I – Împăratul Romano – German, Jan III Sobieski – Regele Poloniei, Joseph I – Regele Ungariei, Maximilian Emanuel – Ducele Bavariei.

Un detaliu interesant se află în zona Țărilor Române; aici asemănările conduceau adeseori la confuzii, astfel că în zona Moldovei regăsim notat: „MOLDAVIE, Appelée par d’autres VALAQUIE” / „Moldova, numită de către unii Valahia”, iar în zona Valahiei se află inscripția: „VALAQUIE que d’autres Nomment MOLDAVIE” /„Valahia, numită de unii Moldova”.

Harta este o gravură în aramă, cu o valoare documentară şi artistică excepţională, care constituie un prototip pentru creaţiile ulterioare.

Vă invităm să o admirați în original și să aflați mai multe informații, vizitând Muzeul Hărților de miercuri până duminică (inclusiv), între orele 10:00 – 18:00.

Muzeul Hărților


Descoperă mai multe la Bucurică ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.